Kiszona kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. Tarta z grzybami i kiszoną kapustą nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze idealnie nam zastąpi te klasyczne dania z grzybami i kapustą w roli głównej. 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 2 żółtka Farsz: 40 g suszonych podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula olej do smażenia sól pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego jałowca mleko + odrobina oleju do pomalowania ciasta Wykonanie: Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykrawamy z niego gwiazdki, które układamy na kapuście. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie kapustę z grzybami i chowamy do lodówki. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej na godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu.