ŚRODA: POLĘDWICZKI Z RYŻEM A LA PILAF

Agnieszka
Obiad
27.06.2018 7:46
ŚRODA: POLĘDWICZKI Z RYŻEM A LA PILAF

Do niedawna nie było jej w sklepach, ostatnio pojawiła się również w dyskontach za co chwała dystrybutorom tego produkty, który dotąd był w Polsce czymś rzadko spotykanym. Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 100 g ryżu (szklanka) 300 g groszku cukrowego Mała cukinia 1/2 brokuła Mała cebula Przyprawy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej sproszkowanej papryki) Już pisaliśmy, że ryż nie należy do naszych ulubionych bohaterów kulinarnych, wolimy kasze i makarony, ale od czasu do czasu również i on jest w menu. W daniu użyliśmy ryżu brązowego, którego gotuje się dłużej: 20-25 minut, biały jest gotowy dokładnie po 18 minutach. Jeśli gdzieś zauważycie wędzoną paprykę bierzcie w dużych ilościach, bo dobrze jest ją mieć w kuchni. Dodaj łyżeczkę tymianku, liść laurowy, zalej 2 szklankami wody, przykryj, zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Kiedy trafia do jadłospisu najczęściej przygotowujemy go właśnie w ten sposób: krótko przesmażany na maśle z cebulką i później gotowany z tymiankiem i liściem laurowym. Wędzona papryka to rzecz absolutnie genialna, charakterna, mocno wyczuwalna i dosadna w smaku, zupełnie różna od dość mdłej słodkiej papryki sproszkowanej. Jak dobrze ugotować ryż Drugim czynnikiem poprawiającym jakość i walory smakowe tego dania jest ryż a la pilaf. W tym daniu, z poledwiczkami drobiowymi, sprawdza się doskonale. Dzięki prostemu trickowi i dwóm przyprawami standardowa trójca zmienia się w niestandardowy obiad. Krok 3 Zagotuj w garnku 2 litry wody, posól. Podawaj z polędwiczkami, brokułem, groszkiem cukrowym i pokrojoną w cienkie paski albo julienne cukinią. Smaż 2 minuty, pilnuj żeby mięso się nie spaliło. Liść laurowy Sól Pieprz 2 1/2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso możesz zamarynować w pojemniku, jeśli kupiłeś pakowane polędwiczki. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli – 5 minut. Łatwe Liczba porcji: 2 Prostota tego dania jest równie ujmująca jak jego smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-poledwiczki-z-ryzem-la-pilaf/