Składniki: (4 porcje) - 700 g. obranej cebuli - 2 kopiaste łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka brązowego cukru - 2 ząbki czosnku - 1/2 szkl. Zapiekaj w 200°C przez 10 minut lub pomiń zapiekanie, zupę posyp serem a obok podaj grzanki. słonego wywaru warzywnego - 1 łyżeczka świeżego tymianku - 1/2 małej bagietki - ser gruyѐre do posypania - sól, pieprz Cebulę pokrój w piórka. Zupę przelej do żaroodpornych naczynek, na wierzchu połóż po jednej lub dwie grzanki z bagietki i posyp startym serem. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu 15 minut, często mieszając (aż cebula zacznie się brązowić). Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni do zrumienienia. Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar.