Składniki na calzone z pieczarkami i serem żółtymi (16 niezbyt dużych sztuk): 500 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy Farsz: 500 g pieczarek 250 g sera żółtego sól, pieprz Calzone z pieczarkami i serem żółtym czyli drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem żółtym to pomysł na pyszną przekąskę na imprezie, w szkole lub pracy, a podane z kubkiem barszczu czerwonego świetnie sprawdzą się jako kolacja. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich woda. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Każdą z nich dzielimy jeszcze raz na 4 części (można mniej, jeśli chcecie mieć większe pierogi). Zimne pieczarki mieszamy z solą, pieprzem i startym na tarce serem żółtym. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia, następnie układamy na blasze. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.