Składniki - 400 g filetu z łososia - ok. 3 łyżki oliwy z oliwek - 100 g świeżego szpinaku - 400 g serka śmietankowego - 1 duży pomidor - 120 g parmezanu - 1 krzaczek bazylii - 2 ząbki czosnku - 40 g orzechów nerkowca - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 400 g makaronu penne - 120 g mozzarelli - 8-10 pomidorków koktajlowych Przygotowanie Łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy w kostkę. Szpinak, serek śmietankowy, pomidora, parmezan, listki bazylii, czosnek, orzechy oraz przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie) wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 2-3 minuty. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (ok. 8-10 minut).