Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem

Magdalena
Przekąski
11.12.2020 19:17
Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem

Składniki: - 350 g mąki pszennej + do podsypania - pół szklanki ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - 1 jajko M - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli - sera żółty – u mnie tarty mix Na farsz (nie podaję konkretnych ilości, w razie potrzeby farsz zawsze można dorobić): - duży kawałek polędwicy wiejskiej Podlaska Chata - pieprz i sól do smaku - szczypta granulowanego czosnku (można pominąć) Polecam odgrzewać je w piekarniku (w temperaturze 160 stopni) na spód którego należy wstawić niewielkie naczynie z wodą. Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem Dziś mam dla Was przepis na pyszne mini bułeczki nadziane polędwicą i żółtym serem. Bułeczki wyśmienicie smakują same, w towarzystwie kubka czerwonego barszczu lub z domowym sosem czosnkowym. Można je przygotować na przyjęcie, rodzinne spotkanie, kolację, obiad lub w trasę. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości bułek (u mnie około 20-25 minut). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polędwicę kroimy w kostkę dodajemy do niej starty żółty ser, doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/mini-buleczki-nadziewane-poledwica-i-zoltym-serem/