i mamy iście królewskie drożdżówki w klimacie świąt :) Składniki: (7 sztuk) Zaczyn - 30 g. świeżych drożdży - 200 ml. ciepłego mleka - 2 łyżki cukru - 3 łyżki mąki pszennej Ciasto - wyrośnięty zaczyn - 300 g. mąki pszennej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 100 g. cukru - 40 g. miękkiego masła Nadzienie - 200 g. mielonych migdałów - 1 jajko - 100 g. śmietanki 30% - 70 g. cukru pudru - 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Teraz pokrój zwinięte ciasto na 7 kawałków o szerokości 7 cm. Przykryj miskę z ciasta ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Składniki na nadzienie migdałowe wymieszaj miksrem na gładką pastę. Do miski z mąką wlej wyrośnięty zaczyn, następnie jajka z cukrem. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Bułeczki połóż w odstępach od siebie na natłuszczonych blaszkach. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Drożdżówki przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem. Pomyślałam, że oprócz drożdżowego makowca muszę mieć na święta jeszcze inną drożdżową opcję. Tak zrodził się pomysł, by zarobić ciasto drożdżowe o smaku piernika. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę.