Sajgonki z kurczakiem i grzybami mun

Przekąski
11.12.2020 13:06
Sajgonki z kurczakiem i grzybami mun

Płat papieru ryżowego maczamy w wodzie (około 2 sekund), następnie kładziemy go na ściereczce, nakładamy poniżej jego środka 2 łyżki farszu (lub 1 - w zależności jakiej wielkości mamy papier). Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 50 grzybów mun 1/2 pora (jasnej części) 5 liści kapusty pekińskiej 1 cebula 1 duża marchewka 4 łyżki sosu sojowego pieprz 12 -15 sztuk płatów papieru ryżowego olej do smażenia Przygotowujemy szeroką miskę (lub np. wysoką formę do tarty) do której wlewamy ciepłą wodę a na stole rozkładamy czystą ściereczkę, na której będziemy formować sajgonki. Na patelnię po kurczaku wrzucamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojone w cienkie paski grzyby (jeśli patelnia jest zbyt sucha dodajemy odrobinę oleju). Sajgonki smażymy na złoty kolor, następnie układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy stratą na dużych oczkach tarki marchew oraz poszatkowaną w cienkie paski kapustę pekińską.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/12/sajgonki-z-kurczakiem-i-grzybami-mun.html