Udźce kurczaka pieczone w majeranku z jabłkami i cebulą

Obiad

28.03.2022 20:22

Udźce kurczaka pieczone w majeranku z jabłkami i cebulą

SKŁADNIKI: około 1,5 kg udźcy z kurczaka (8 szt.) 2 jabłka 2 cebule 4 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 3 łyżki oleju Umyte i osuszone kawałki mięsa wkładamy do miski, dodajemy 3 łyżki majeranku (1 łyżkę pozostawiamy do jabłek), tymianek, granulowany czosnek, sól, pieprz i olej. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka oraz cebule kroimy w ósemki (z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy). Dno żaroodpornego naczynia wykładamy kawałkami jabłek oraz cebuli. Obsypujemy je majerankiem. Następnie wykładamy na nie …