Cześć Kochani, dziś zapraszam na mój HIT-rewelacyjne ciasto Noce i dnie ze słonecznikiem Zachwyca nie tylko wyglądem ale smakiem. Mamy tu dwukolorowe ciasto przełożone kremem kakaowym i śmietankowym, całość posypana jest rozdrobnionym prażony słonecznikiem
🍴 HIT! Ciasto „Noce i Dnie” – dwukolorowe z aksamitnym kremem i prażonym słonecznikiem
- Liczba porcji: 16
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 330 kcal
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 32 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1,5 g (wartości na 1 porcję z 16)
Składniki
- CIASTO JASNE:
- 3 jajka (rozmiar L)
- 100 g drobnego cukru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- CIASTO CIEMNE:
- 3 jajka (rozmiar L)
- 90 g drobnego cukru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 100 ml kefiru lub maślanki
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- KREM WANILIOWY:
- 500 ml mleka 3,2 %
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej
- PRAŻONY SŁONECZNIK:
- 150 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- DODATKOWO:
- 1 łyżka oleju do formy
- papier do pieczenia
Przepis
Ciasto „Noce i Dnie” to wypiek, który szturmem podbija serca domowych cukierników. Już sam tytuł zapowiada zabawę kontrastem: warstwa jasna symbolizuje pogodny dzień, a czekoladowa – nastrojową noc. Każdy kęs to spotkanie dwóch światów – puszystego biszkoptu i otulającego, waniliowego kremu. Całość dopełnia prażony słonecznik w karmelowej skorupce, dodający przyjemnej chrupkości i lekko orzechowego posmaku. Wbrew pozorom deser jest dziecinnie prosty: oba ciasta mieszamy w jednej misce, krem opiera się na klasycznym budyniu, a słonecznik karmelizujemy w kilka chwil na patelni. Nie potrzeba wyszukanych składników ani zaawansowanych technik, aby uzyskać efektowny rezultat – wystarczy dobra organizacja i odrobina cierpliwości przy chłodzeniu. Plusem przepisu jest także uniwersalność: możesz upiec ciasto dzień wcześniej, bo z każdym kolejnym smakuje jeszcze lepiej, nasiąkając aromatem kremu i karmelu. Na przyjęciu czy niedzielnym obiedzie powoduje efekt „wow”, bo piękny przekrój przyciąga wzrok, a pierwszy gryz potwierdza, że wygląd idzie w parze z doskonałym smakiem. Jeśli chcesz zaprezentować swoje umiejętności w sieci, uchwyć moment krojenia – falujące warstwy i migoczące ziarenka słonecznika stworzą filmowy kadr godny udostępnienia. Spróbuj raz, a ciasto „Noce i Dnie” stanie się Twoim słodkim hitem, do którego będziesz wracać przy każdej kolejnej okazji. Smacznego!
- Przygotuj formę 25 × 30 cm: wysmaruj ją cienko olejem, wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 °C z funkcją góra-dół. Ułatwi to późniejsze wyjęcie dwukolorowych blatów i skróci sprzątanie po pieczeniu.
- CIASTO JASNE: Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę – zajmie to około 4 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie wlej cienkim strumieniem olej oraz mleko, cały czas miksując, aby emulsja była gładka i jednolita.
- Do masy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszaj na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Wylej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj łopatką, aby powierzchnia była równa.
- CIASTO CIEMNE: Powtórz opisany wyżej proces – ubij jajka z cukrem i solą, wlej olej i kefir, a na końcu dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Miksuj krótko, by nie napowietrzać ciasta zbyt mocno, wtedy będzie wilgotne po upieczeniu.
- Wylej masę kakaową ostrożnie na warstwę jasną. Możesz delikatnie zig-zagiem przemieszać powierzchnie patyczkiem, aby stworzyć efekt marmurkowy, lub pozostawić wyraźny kontrast dwóch „pór dnia”.
- Piecz 30–35 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu pozostaw formę na kratce przez 10 minut, a następnie wyciągnij blat z papierem i całkowicie ostudź. To ważne, aby krem się nie rozpuścił.
- KREM: Odlej 100 ml zimnego mleka i rozmieszaj w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem, po czym wlej mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią „na dotyk” i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło ubij na puszystą, jasną masę (około 4 minuty). Dodawaj po łyżce zimny budyń, miksując na średnich obrotach – dzięki temu krem będzie jedwabisty i stabilny, idealny do ciasta warstwowego.
- PRAŻONY SŁONECZNIK: Na suchej patelni upraż ziarna, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć orzechowo. Dodaj masło oraz cukier, mieszaj, aż ziarna oblepi złoty karmel. Wysyp na papier do pieczenia, ostudź i rozkrusz.
- SKŁADANIE: Przekrój wystudzony blat wzdłuż na dwa równe placki. Dolną część posmaruj ¾ kremu, równomiernie rozprowadź i przykryj drugą warstwą ciasta, pamiętając, aby kontrast kolorów był widoczny na przekroju.
- Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki. Następnie hojnie obsyp całość karmelizowanym słonecznikiem – delikatnie dociśnij ziarna, aby dobrze przylgnęły do kremu i nie odpadały podczas krojenia.
- ODSTANIE: Włóż ciasto na minimum 3 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły, a krem stężał. Przed podaniem wyjmij na 15 minut, aby masło w kremie lekko zmiękło, co poprawi konsystencję i aromat.
- PODANIE: Krajalnicą lub ostrym nożem tnącym w jedną stronę pokrój ciasto na 16 równych porcji. Każdy kawałek zachwyci kontrastem kolorów – delikatne „noce” kakaowe i jasne „dnie” połączone waniliową chmurką.