Składniki na 2 blaszki: 125 g puree z ziemniaków 125 ml miodu 80 g masła 1/3 szkl cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki kakao 1 jajko kl M lub samo żółtko z większego jajka 1. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz sodę, wbijamy jajko lub dodajemy samo żółtko, dodajemy masę z garnka i wyrabiamy gładkie ciasto. Miód razem z cukrem i masłem rozpuszczamy w podgrzewając w garnku, następnie dodajemy ziemniaki i ucieramy na gładko, wystudzić.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/08/kujawskie-pierniki-z-ziemniakami-miekkie.html