Ciasto Michałek

Asia
Boże Narodzenie
08.12.2020 19:57
Ciasto Michałek

Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ciemnego kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix dodatkowo 200 g cukierków Michałków (ja użyłam o smaku mlecznej i białej czekolady) opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: dżem naturalny wiśniowy Darbo posypka czekoladowa opcjonalnie do naponczowania biszkoptu np. 3 łyżki nalewki wiśniowej Jeśli chodzi o ponczowanie biszkoptów to polecam wymieszać 2-3 łyżki nalewki wiśniowej z taką samą ilością wody i równomiernie pokropić ciasto. Mój przepis na ciasto Michałek opisałam poniżej bardzo szczegółowo, więc nie powinniście mieć problemu z jego zrobieniem. Do przygotowania tego ciasta użyłam dżemu naturalnego Darbo (to firma z Tyrolu w Austrii, która produkuje dżemy owocowe wedle starej rodzinnej receptury od 1879 roku). Ciacho pięknie się kroi na talerze i znika z nich w tempie błyskawicznym. Warto dodać, że do produkcji dżemów, firma ta używa tylko wysokiej jakości owoców, które są delikatnie podgrzewane i mieszane, dzięki czemu zachowują naturalny smak. Wszystko miksujemy do momentu powstania gęstego, sztywnego kremu (tylko nie miksuj zbyt długo żeby masa się nie zwarzyła). Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm). W swojej ofercie mają różne smaki dżemów jak np. morela, borówka, malina, owoce leśne, brzoskwinia czy nawet gorzka pomarańcza. Ciasto Michałek jest proste naprawdę proste do przygotowania, a sprawdzi się świetnie jako wypiek urodzinowy, imieninowy czy bez jakiejkolwiek okazji. Krok 3 Przygotowany krem michałkowy delikatnie wykładamy na dolny biszkopt, wierzch wyrównujemy. Po tym czasie przez chwilę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy, delikatnie rzucamy nim np. 20 cm nad blatem. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest mdłe i zbyt słodkie jest dżem wiśniowy. W osobnej miseczce delikatnie zmiksować mascarpone, dodać do prawie już sztywnego kremu śmietankowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-michalek/