Składniki na śledzie w zalewie octowej 8 filetów śledziowych (solonych) 1 szklanka wody ¼ szklanki octu winnego 1 łyżka cukru 3 goździki 3 ziarna ziela angielskie 2 listki laurowe ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 100 ml oleju rzepakowego 2 cebule sól i cukier do smaku Jak przygotować śledzie marynowane w occie Do marynowania najlepsze będą duże, tłuste filety a’la matjas. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej - z cebulą i olejem. Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, ale najlepiej na 2 dni. Cebulę kroimy w piórka i blanszujemy ją na minutę we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na minimum godzinę, ale najlepiej żeby moczyły się 4 do 5 godzin.