Kluski leniwe

Bartek
Obiad
06.12.2020 19:22
Kluski leniwe

Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Każdy wałek pokroić nożem po skosie i podzielić na kluski podobnej wielkości. 4. Kluski leniwe wrzucać porcjami do gotującej się, osolonej wody. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby z twarogu, mąki i jajek lub z dodatkiem ziemniaków. Zatem jest to świetny pomysł na szybki obiad, gdy jesteśmy zmęczeni po pracy lub może po prostu trochę leniwi ;). Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski w osolonej wodzie. Taka ilość mąki w zupełności wystarczy, ciasto powinno być lekko lepiące, dzięki temu po ugotowaniu kluski będą super miękkie. 5. W międzyczasie cztery łyżki masła rozpuścić na patelni i dodać dwie łyżki bułki tartej. Możemy użyć twaróg tłusty lub półtłusty typu krajanka lub taki w trójkątnych opakowaniach po 250 g. 2. dodatkowo: 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na najlepsze leniwe, które są cudownie miękkie, a dzieci je uwielbiają. 30 minut w zupełności wystarczy na przygotowanie tych pysznych kluseczek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/12/kluski-leniwe/