😉 Składniki na rybę po japońsku: 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłam dorsza) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 5 ogórków konserwowych sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby Zalewa: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki octu 1/2 szklanki pikantnego ketchupu słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. 🙂 Ostatnio w porcie kupiłam ładne fileciki dorsza bałtyckiego i postanowiłam przygotować rybę po japońsku, która idealnie nadaje się na wigilijny stół. W przezroczystym naczyniu układamy na przemian filety, zalewę, filety i znowu zalewę. Rybę po japońsku zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, aby smaki się wymieszały. Obtaczamy je w mące i następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeśli szukacie nowych pomysłów na potrawy wigilijne, to polecam Wam właśnie ten przepis a z pewnością się nie zawiedziecie! W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy.