Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową

Ewa
Ciasta
06.12.2020 12:43
Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową

To co, robicie je razem z nami dla Mikołaja? 🙂 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 120 g brązowego cukru 1-2 łyżki kakao 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 1 jajko Na środek ciastek wykładamy porcje masy krówkowej (najlepiej przełożyć kajmak do rękawa cukierniczego, lub wykładać mniej więcej po 1/2 łyżeczki). Z mniejszej części ciasta formujemy mniejsze kuleczki w takiej ilości, ile wcześniej wyszło nam ciastek. Rozpłaszczamy je i przykrywamy część z kajmakiem, lekko dociskamy, łącząc obie części ciasta. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z większej części ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Dodajemy cukier, kakao, czekoladę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-14 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/12/06/czekoladowe-ciasteczka-z-masa-krowkowa/