Jeden z filarów medycyny ludowej nadal znajduje zastosowanie w nowoczesnym leczeniu. Fakt, że cieszy się uznaniem, nie powinien nas dziwić, bo każdy, kto próbował mieszanki tych czterech składników, wie że naprawdę działają. Mikstura ta sprawdza się przy pierwszych oznakach przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Najstarszy i najbardziej sprawdzony sposób naszych babć do dziś cieszy się popularnością podczas leczenia dokuczliwych objawów przeziębienia. Ta mikstura wykorzystywana w wielu domach, nie tylko rozgrzewa i łagodzi objawy infekcji, ale także wzmacnia odporność. Jak ją przygotować i jakie działanie mają jej poszczególne składniki?
1. Mleko
To podstawowy składnik naszej mikstury. Jest jednym z najbardziej odżywczych, naturalnych płynów. Zawiera aż 60 składników, których nasz organizm sam nie wytwarza, a które są dla nas niezwykle cenne.
2. Miód
Miód nie tylko jest źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. To także niezastąpiony środek w walce z przeziębieniem. Lepiej niż antybiotyki zwalcza bakterie, łagodzi ból gardła i wzmacnia nasz organizm.
3. Masło
Masło to nie tylko tłuszcz. To także kwas linolowy, który wspiera naszą miksturę w działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Ponadto zawiera lecytynę, która wspomaga regenerację naszego organizmu po chorobie.
4. Czosnek
Czosnek to warzywo, które najlepiej wzmacnia naszą odporność. Zawiera m.in. ulotne związki siarki, olejki eteryczne, flawonoidy, aminokwasy, które zapobiegają chorobom, a także pomagają w walce z infekcjami wirusowymi.
Przepis na mleko z miodem, masłem i czosnkiem
Składniki
- 1 szklanka mleka krowiego (świeżego, nie UHT)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Obieramy i ścieramy lub rozgniatamy czosnek, który dodajemy do mleka razem z masłem. Miksturę podgrzewamy jeszcze przez chwilę, uważając by się nie zagotowała. Następnie zdejmujemy ją z ognia, przelewamy do kubeczka i czekamy, by schłodziła się do ok. 40 stopni (powyżej tej temperatury miód straci swoje właściwości). Dodajemy miód i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia.
Podanie
Mleko z miodem, masłem i czosnkiem pijemy na świeżo, zaraz po zrobieniu. Mikstura najlepiej nas rozgrzeje, jeśli będzie gorąca, a my po jej wypiciu wejdziemy pod ciepły kocyk lub kołderkę.