Bezglutenowy chleb na maślance Składniki na formę 20×10 cm - 250 g maślanki w temperaturze pokojowej - 120 g wody w temperaturze pokojowej - 320 mąki bezglutenowej np - 100 g mąki owsianej bez glutenu - 60 g mąki gryczanej - 100 g mąki ryżowej - 60 g skrobi ziemniaczanej - 7 g suchych drożdży - 5 g łusek babki jajowatej - 7 g soli - opcjonalnie ziarna, u mnie 30 g słonecznika PRZYGOTOWANIE - Maślankę połączyć z wodą. Bezglutenowy chleb na maślance Kolejny przepis na moim blogu na bezglutenowy chleb 🙂 - Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. - Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche. Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nie wpływa to jednak negatywnie na chleb, po prostu jest trochę niższy. *** Natomiast w odróżnieniu od innych wypieków, chleb ten ma dosyć grubą i chrupiącą skórkę. Bezglutenowy chleb na maślance ma lekko kwaskowaty posmak. Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.