Składniki: Ciasto: 180 g mąki pszenne pełnoziarnistej 4 łyżki kakao 70 g ksylitolu 120 g masła (zimnego) 1 małe jajko Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 50 g ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego 100 g serka waniliowego 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 jajko 4 sztuki świeżych brzoskwiń lub 1 duża puszka Wykonanie: Ciasto i kruszonka: Mąkę wsypać do miski, dodać kakao, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Masę serową wyłożyć na upieczony spód, ułożyć cząstki brzoskwiń i posypać resztą ciasta startą na tarce i uformowaną w palcach na kruszonkę. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut. Resztę ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, włożyć do lodówki na około 1/2 godziny. Twaróg wymieszać z ksylitolem, budyniem w proszku i wanilią, następnie dodać jajko oaz serek waniliowy i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników. Sprawdza się idealnie na święta, imprezy czy po prostu na weekendowy deser. Na spodzie rozsypać obciążenie np. w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania). Rozpłaszczyć je i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę. Idealny, kremowy sernik na czekoladowym spodzie ze słodkimi brzoskwiniami oraz kakaową kruszonką. Formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm posmarować masłem.