Quesadilla

Obiad
05.12.2020 13:44
Quesadilla

Quesadilla z warzywami Mąka kukurydziana/Mąka pszenna 90 g/180 g Sól szczypta Woda 120 g Szpinak 80 g Sól, pieprz, oregano do smaku Fasola 1 puszka (240 g) Ziemniaki ugotowane 260 g Olej roślinny 15 g Olej kokosowy lub oliwa 10 g Czosnek 1 ząbek Mieszamy mąkę z solą. Quesadilla świetnie się smakuje z dodatkiem świeżych lub piklowanych warzyw, z salsą lub guacamole. Nafaszerowaną tortillę podsmażamy z dwóch stron po 2-3 minuty albo zapiekamy w opiekaczu również przez 3 minuty. Quesadilla podawana jest na wiele różnych sposobów, a do farszu można dodać praktycznie wszystko to na co mamy ochotę. Ja idąc na kompromis przygotowuję tortillę z mąki kukurydzianej i pszennej w proporcji 1:2. A z kolei nafaszerować quesadillę przyrządzić w opiekaczu albo również na patelni. To znana wszystkim pszenna lub kukurydziana tortilla z ciągnącym się serem w środku. W oryginale najczęściej stosuje się mozzarelle lub cheddar. Dodatków do quesadilli jak już mówiłam jest wiele. Lubię sięgać po kuchnię meksykańską szczególnie wtedy, gdy mam ochotę na coś orzeźwiającego i bogatego w smaku. W warunkach domowych oczywiście tortillę można usmażyć na płaskiej, nieprzywierającej patelni. Pomidory 4 sztuki Papryczka chili wg uznania Limonka Sok z połówki Cebula czerwona 4-5 plastrów Kolendra – świeże liście garść Sól, oregano, pieprz do smaku Warzywa drobno siekamy. Zawsze jednak można użyć wegańskiej alternatywy dla ciągnącego się sera (bo tylko taki tutaj jest słusznym dodatkiem). Najczęściej quesadille podaje się z dodatkiem salsy, guacamole lub śmietanki. Mieszamy farsz z ziemniakami, doprawiamy i wykładamy na tortillę. Odstawiamy ciasto na 30 minut (zawinięte w woreczek).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/quesadilla/