dodatkowo: 1 litr bulionu 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki konserwowe 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka ketchupu pikantnego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Składniki na klopsiki po cygańsku: klopsiki 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów Klopsiki po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy po prostu na obiad. Klopsiki po cygańsku to pulpeciki w sosie pomidorowym w towarzystwie warzyw takich jak pieczarki, papryka, cebula oraz ogórki konserwowe. Polecam również przepis na schab po cygańsku, który cieszy się ogromną popularnością na blogu. Bardzo dobrze smakują odgrzewane na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Klopsiki po cygańsku polecam podawać z ziemniakami, kaszą lub po prostu z pieczywem. 4. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. 7. Dodać po łyżeczce cukru i papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Do garnka przełożyć wcześniej przygotowane klopsiki i całość gotować jeszcze przez 10-15 minut.