Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli w pszennej bułce

Judyta
Obiad
04.12.2020 8:47
Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli w pszennej bułce

Burgery - 30 g łuskanego słonecznika - 50 g siemienia lnianego - 110 g płatków owsianych - 100 g cebuli - 2 ząbki czosnku - 100 g czerwonej papryki - 50 -60 g marchewki - 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy) - 1 puszka cieciorki (bez zalewy) - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - 1i 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej mielonej Dodatki - 8 łyżek majonezu wegańskiego (lub zwykłego dla nie wegan) - 1 czerwona cebula - 2 pomidory - 1 op mieszanek sałat (lub główka sałaty masłowej) - 1 średni ogórek Przesyp suche składniki do miseczki - W naczyniu miksującym umieść obraną i przekrojoną na pół cebulę - Dodaj obrany czosnek - Dodaj oczyszczoną i przekrojoną na 4 paprykę - Dodaj obraną i pokrojoną na 2-3 części marchew - Ustaw 5 sekund, obroty 5 - Zgarnij kopystką ze ścianek - Dodaj wszystkie pozostałe składniki, ustaw 15 sek, obroty 5, zgarnij kopystką ze sianek i powtórz czynność - Z powstałej masy formuj burgery i dalej postępuj wg przepisu powyżej Ja zrobiłam bułki pszenne, aby jak najbardziej przypominały hamburgery, ale Ty możesz dodać mąki razowej zamiast części mąki pszennej, żeby były zdrowsze. Z powstałej masy formuj burgery - Burgery grilluj na grillu elektrycznym (lub każdym innym), usmaż na patelni grillowej, albo upiecz w piekarniku, do uzyskania chrupiącej skórki - Przekrój bułki na pół, posmaruj majonezem, na dolną część bułki połóż sałatę, 1-2 plasterki ogórka, jeden plaster pomidora, jeden krążek cebuli, jednego burgera (oczywiście możesz dodatki dowolnie komponować, a bułkę chwilę podgrillować, by była ciepła) Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli Składniki: Bułki - 270 g mleka owsianego - 20 g świeżych drożdży - 15 g brązowego cukru - 430 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) - Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką blat, a następnie podziel ciasto na 6 kawałków i z każdego uformuj bułkę - Bułki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia ok 20-30 minut. Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255 Wersja na Thermomix Bułki - Do naczynia miksującego włóż składniki na bułki, ustaw tryb wyrabiania ciasta 2 minuty. Natłuść drugą miskę oliwą, przełóż do niej ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. lub do podwojenia objętości ciasta. Gotuj szybko i prosto z Thermomix Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Obierz, umyj i zetrzyj drobno marchewkę - Usuń gniazdo nasienne z papryki, umyj ją i drobno posiekaj - Zmiel cieciorkę i fasolę - Umieść wszystkie składniki wraz z przyprawami, misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników -

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/weganskie-burgery-z-cieciorki-i-czerwonej-fasoli-w-pszennej-bulce/