Kremowy sos Pieprz i sól do smaku Oliwa 20 g Szalotka/cebulka 1 sztuka Jogurt roślinny lub śmietanka 1 opakowanie Parmezan wegański/płatki drożdżowe wg uznania Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę do zeszklenia. Dzielimy na 4 części i każdą przepuszczamy przez maszynkę do makaronu lub rozwałkowujemy na cienki płaty (ok. 1-2 mm). Pokarbowana powierzchnia (do przygotowania której niestety nie mam jeszcze narzędzi) pozwala na to, by sos trzymał się lepiej makaronu. Po tym czasie zawijamy je w woreczek i odstawiamy na godzinę. Zagniatamy składniki na makaron i wyrabiamy dokładnie ciasto (najlepiej przez parę minut). Mąka pszenna 450 g Oliwa 20 g Woda 200 g Sól 1/3 łyżeczki Gotujemy od razu albo wstawiamy do piekarnika do wysuszenia (90 stopni na godzinę). Wszystko zmieniło się, kiedy zobaczyłam jego piękne zdjęcia na instagramie. Dlatego też jak tylko mam taką możliwość i czas, to staram się go przygotowywać właśnie w domu. Jest tam popularnym rodzajem makaronu przygotowywanym w domach.