Piernikowe cake pops renifery

Anna
Boże Narodzenie
04.12.2020 13:04
Piernikowe cake pops renifery

Do dekoracji: – 250 g gorzkiej czekolady min 70% kakao, - solone precelki, – olej kokosowy (kilka łyżeczek), – draże czekoladowe koloru czerwonego, - draże cukrowe oczy, – patyczki do cake pops lub papierowe słomki, – wykałaczki, – gąbka florystyczna/steropian lub stojak na cake pops. – draże czekoladowe koloru czerwonego, - draże cukrowe oczy, – patyczki do cake pops lub papierowe słomki, – wykałaczki, – gąbka florystyczna/steropian lub stojak na cake pops. Składniki: Ciasto: - 1/2 opakowania piernika Kętrzyński (1/2 z 750 g), - 1 szklanka wody, - 1/2 szklanki oleju, - 1 łyżka kakao. Cake pops: (ok. 12 sztuk) – ok. 230 g upieczonego ciasta, – 60 g serka mascarpone, – 40 g roztopionej gorzkiej czekolady. Cake pops: (ok. 12 sztuk) – ok. 230 g upieczonego ciasta, – 60 g serka mascarpone, – 40 g roztopionej gorzkiej czekolady. Do dekoracji: – 250 g gorzkiej czekolady min 70% kakao, - 1 szklanka wody, - 1/2 szklanki oleju, - 1 łyżka kakao. Czubek patyczka, ok. 1/2-1 cm maczamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, uważając żeby nie przebić na wylot. Nabite cake pops wkładamy do lodówki na ok.5 min, tak aby patyczki zastygły w cieście. Po wystygnięciu polewy zamaczamy odrobinę czekolady na czubek wykałaczki, a następnie na drażetki które przyklejamy na cake popsy. Przed oblewaniem cake popsów należy postukać w dno naczynia z czekoladą, mocno ręką lub uderzyć naczyniem kilka razy o blat. Kładziemy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na ok.15 min. Przepis powstał we współpracy z marką Kętrzyński https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. Jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek, możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Już długi czas zbierałam się za zrobienie cake pops, ale bałam się że to mega trudne. Po lekkim schłodzeniu cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie. Jeśli czekoladę trzeba upłynnić (przeważnie jest zbyt gęsta) dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub więcej. Uszy renifera robimy z połamanych precelków delikatnie łamiąc je na pół. Ciasto rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałeczki. Udekorowane lizaki wciskamy ponownie w gębkę florystyczną i kładziemy do lodówki i tak je przechowujemy aż do podania. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę na polewę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/12/piernikowe-cake-pops-renifery.html