- Czas gotowania: 60 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Przepis
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy masło, cukier, żótła, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz dwie szklanki mąki.
Całość wyrabiamy na jednolą masę. Powstałe ciasto wykładmay na blaszkę do pieczenia o wymiarach 24x28cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie masy serowej:
W osobnej misce miksujemy ser biały, cukier wanilinowy, cukier biały, 4 jajka oraz jedno opakowanie budyniu.
Do powstałej masy dodjemy stopniowo pół szklanki oleju oraz dwie szklanki mleka (cały czas miksując).
Gdy już nasza masa serowa będzie gotowa wylewamy ją na wcześniej podpieczony spód ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Przygotowanie bezy:
Białka oraz cukier ubijamy na sztywną masę. Masę z białek wylewamy na podpieczone wczesniej ciasto na 15 minut przed upływem czasu pieczenia.
Ciasto wsuwamy ponownie do piekarnika na pozostały czas pieczenia.
Rosa na nasze bezie powinna pojawić się po upieczeniu, gdy nasze ciasto uzyska teperaturę pokojową. Gdy nasze ciasto osiągnie już temperaturę pokojową wstaiwamy je na kilka godzin do lodówki.