Składniki na barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler: 1 kg buraków 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 litry wywaru z warzyw lub wody kilka grzybów suszonych 1 kwaśne jabłko 1 szklanka zakwasu z buraków sól, pieprz majeranek Przygotowanie: Buraki obieramy, następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Starte buraki razem z grzybami zalewamy zimną wodą lub wywarem z warzyw. Do takiego barszczyku polecam dodać uszka z grzybami domowej roboty, gdyż takie najlepiej smakują 😉 Pychota! Oczywiście przygotowany na bazie najlepszego zakwasu z buraków! Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw. Wywar znowu stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas.