Przeczytaj nasz krótki poradnik jak ugotować ryż do dań azjatyckich Składniki: 2 szklanki ugotowanego i wystudzonego ryżu 2 jajka 1 szklanka mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru 2 garści jarmużu posiekanego z grubsza – bez twardych łodyżek 4 łodygi szczypioru dymki – bez cebulek 3 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego (mniej lub więcej w zależności o twoich preferencji) Dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na patelnię ryż, wymieszaj z warzywami i rozprowadź całość równo po patelni, dociskając do dnia i dość mocno podkręć temperaturę. Spróbuj inne nasze przepisy na smażony ryż: z kurczakiem i pieczarkami z fasolkami i groszkiem z polędwiczką i krewetkami Smażony ryż zrobiony z ryżu świeżo ugotowanego zmieni się w pulpę, a w daniu chodzi o to, żeby każde ziarenko zachowało odrębność i indywidualizm. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wysyp na nie szczypior i tarty imbir. Dociskaj ryż do patelni i smaż nie mieszając 1-2 minuty (gdyby ryż zaczął się mocno przypalać, zmniejsz temperaturę). Nawet jeśli nie lubisz ryżu, to TEN smażony ryż z jarmużem zjesz z apetytem i poprosisz o dokładkę. Smażony ryż z jarmużem zrobiliśmy na podstawie przepisu z bloga Gimmesomeoven.com. Danie będzie też bardziej sycące z dodatkiem kurczaka, albo indyka (najpierw usmaż mięso, zdejmij z patelni a potem postępuj zgodnie z przepisem). Trzy, smażony ryż z jarmużem ma być na serio usmażony, właściwie zesmażony. Łatwe Liczba porcji: 2 Smażony ryż z jarmużem i imbirem jest daniem prostym a wybitnym. Smaż na średnim ogniu mieszając, żeby nie przypalić – 1-2 minuty. Ryż wystudzony jest mniej kleisty i łatwiej dzieli się na ziarenka. Serio, nie wahamy się tego powiedzieć – smażony ryż jest wprost pyszny. Smaż imbir tak jak to jest w przepisie, czyli na samym początku, razem ze szczypiorem. Wbij jajka do miseczki, wymieszaj i wlej na wolne miejsce na patelni. Kiedy wyłożysz go na patelnię dociśnij łyżką do dna i tak zostaw na minutę, dwie. Może dlatego, że w sumie nie smakuje jak ryż:) Czas: 15 minut