Składniki: - 300 g frankfurterek lub innych kiełbasek - 300 g brukselek - 6 ziemniaków - 2 małe marchewki - 200 g cieciorki konserwowej (pół puszki, może być cała) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka słodkiej papryki Łatwe Liczba porcji: 2 duże Zapiekanka z ziemniakami, kiełbaskami i z czym chcesz Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaskami to danie typu comfort food, czyli nie wymagające specjalnie ani pracy, ani umiejętności. My kierowaliśmy się oryginalnym przepisem z NY Timesa i dodaliśmy brukselki, które upieczone są po prostu boskie, ale od siebie dodaliśmy cieciorkę, bo była w lodówce i marchew. Wyjmij blaszkę z warzywami z pieca, polej dresingiem i wymieszaj (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Piszemy tutaj cały czas o zapiekance z ziemniakami i kiełbaskami, ale one stanowią tylko podstawę dania – resztę składników możesz dowolnie komponować. Emulsja karmelizuje się na warzywach sprawiając, że zapiekanka z ziemniaków i kiełbasek zyskuje zupełnie nowy smak. Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaskami to najprostsze z prostych dań. Wystarczy pokroić warzywa, upiec, a na koniec polać pysznym dresigiem, który skarmelizuje się na zapiekance. - Sól - Pieprz - Siekana zielenina do posypania Dresing - 1 łyżka miodu - 2 łyżki musztardy (np. Dijon) - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 2 Do małego słoiczka lub miseczki wlej łyżkę miodu, dodaj 2 łyżki musztardy i łyżkę oleju. Rozłóż ziemniaki i marchew na tacce do pieczenia, posyp oregano i rozmarynem, posól i popieprz, polej olejem (zachowaj pół łyżeczki. Ziemniaki pokrój w kostkę, brukselki na połowy, marchew obierz i posiekaj w plastry. Zapiekankę z ziemniakami i kiełbaskami podawaj ze świeżymi warzywami.