Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami

Agata
Sałatki
01.12.2020 8:26
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami

Śledź - najpopularniejsze ryba w Polsce W naszych domach śledź króluje nie tylko na wigilijnych i świątecznych stołach lub w dni postne. Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania Składniki: 6 średnich śledzi bałtyckich 500 g ziemniaków 3 kiszone ogórki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego gęstego jogurtu sól pieprz natka pietruszki Marynata do śledzi: 1/2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki wody 1 mała cebula 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe kawałek kory cynamonowej 4 goździki Wykonanie: W maju popularne są matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby. Koniecznie zróbcie ją u siebie w domu, może na zbliżające się Andrzejki, lub na nadchodzące święta bożonarodzeniowe? Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. Przepis ten jest z nami już od kilkudziesięciu lat, najpierw robiła go moja teściowa, a od ponad trzydziestu gości także w mojej kuchni. Czosnkowego śledzia postanowiłam też przygotować w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, aby podzielić się tym rewelacyjnym przepisem z większą rzeszą konsumentów. To śledzie marynowane w korzennej zalewie octowej, a potem zanurzone w charakternym sosie czosnkowym. Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. Wkładamy do niej śledzie, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów. Cebulę kroimy w piórka, ogórki w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy na parze, gdy przestygną obieramy je i kroimy w plastry. Zajadamy się śledziami również na co dzień, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Posiada sporo ości, które bardzo szybko i łatwo można usunąć po zamarynowaniu rybek w marynacie octowej. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/11/salatka-z-marynowanym-czosnkowym.html