Składniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki typ 450 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 400 g mrożonego szpinaku Składniki na krem: 250 g serka ricotta lub mascarpone 330 ml śmietanki 36% sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia ciast: woda + sok z cytryny Ciasto przekrawamy na pół, porządnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy przygotowanym kremem (około 1/4 kremu zostawiamy na wierzch). Nigdy w życiu byście się nie spodziewali, że może być ciasto ze szpinakiem i że może być ono takie smaczne! Wyobraźcie sobie minę moich znajomych jak im powiedziałem o tym, że w tym cieście znajduje się szpinak 😉 Gotowe ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 20×30, wyłożoną papierem do pieczenia. Inspirację do tego ciasta znalazłem w gazecie słodkości z kremem nr 12/2016! Ubijamy śmietanę, dodajemy serek, sok z cytryny oraz cukier puder.