Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

Milena

Przekąski

30.11.2020 15:35

Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

Składniki na śledzie z natką pietruszki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych 3 cebule pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 100 ml olej u (niecałe pół szklanki) 100 ml oct u spirytusowego 1 0 0 ml wody po kilka ziaren ziel a a ngielskiego, pieprz i liści laurowych Przygotowanie Śledzie z natką pietruszki to stary przepis na pyszne śledzie w zalewie z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Do wyparzonego litrowego słoika nakładamy połowę śledzi, następnie połowę cebuli z zalewy, następnie znowu śledzie i cebulę. Przepis świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta, gdyż takie śledzie są delikatne, aromatyczne i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. Śledzie przekładamy do miski i mieszamy razem z natką pietruszki i czosnkiem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/11/sledzie-z-natka-pietruszki/