https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/11/focaccia-z-oliwkami-i-pomidorami-na.html

KAROLINA
Obiad
30.11.2020 17:45
https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/11/focaccia-z-oliwkami-i-pomidorami-na.html

Ciasto na focaccię zazwyczaj zarabiam po śniadaniu i na kolację mogę wypiekać focaccię, jeśli byś miał ochotę na focaccię na śniadanie to zrób ciasto na noc. Przykryj miskę folią i odstaw na 5 godzin, po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez 5-8 minut i odstawiamy na kolejne 2 -3 godziny. Wykonanie: 500 g mąki, drożdże, sól, wodę i 8 łyżek oliwy z oliwek, umieść w dzieży robota wyrabiamy hakiem przez 5-8 minut na prędkości 4. Oliwa z oliwek pełni tutaj kluczową rolę, dodajemy jej sporo do ciasta, dodajemy jej potem bardzo dużo na blaszkę, w której pieczemy focaccię. Ciasto wyjmij z misy i przełóż do blaszki wysmarowanej resztą oliwy z oliwek, dodatkowo polej ciasto oliwą, palcami zrób charakterystyczne dla focacci wgłębienia. Przepis na szybką focaccię, choć może Ci się wydawać, że jak to szybka skoro ciasto dojrzewa 8 godzin? Następnym razem dodam też przepis na focaccię gdzie ciasto dojrzewa jeszcze dłużej, ale zacznijmy od najprostszej wersji focacci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/11/focaccia-z-oliwkami-i-pomidorami-na.html