Naleśniki po chłopsku

Bartek
Obiad
29.11.2020 18:48
Naleśniki po chłopsku

🙂 Składniki na naleśniki po chłopsku (6 szt.): 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 szklanki mąki typ 450 3 łyżki oleju Farsz: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, chilli 200 g sera tartego Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy, do cebuli dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują, dusimy je za pomocą tłuczka, dodajemy podsmażoną cebulkę oraz boczek. Do miski wbijamy jaka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko oraz wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania puszystej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą chochli nakładamy porcję ciasta, kształtując duży placek. Przepis ten znalazłam na blogu u Edyty i od razu wiedziałam, że muszę zrobić naleśniki po chłopsku! Na naleśniku nakładamy porcję farszu i zawijamy w kopertę. Naleśniki zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2017/09/nalesniki-po-chlopsku/