🙂 Składniki na barszcz ukraiński: 4 żeberka wieprzowe 5 ziemniaków 4 duże buraki 150 g fasoli białej 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, gdy już się zeszkli dodajemy starte warzywa (marchew, seler i pietruszka), dolewamy 1/2 szklanki wody i warzywa dusimy pod przykryciem. Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kosteczkę buraki oraz 2-3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe warzywa, fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości. Bardzo nam smakowało, zapytałam więc o przepis i postanowiłam sama przygotować tą pyszną zupę w domu. Opcjonalnie: śmietanka 18% do zabielenia Przygotowanie: Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc.