Słodkie bułeczki z nadzieniem

Magdalena
Śniadania
29.11.2020 10:25
Słodkie bułeczki z nadzieniem

I oczywiście pyszne kawy 😉 Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) - 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży - 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek - 80 g masła - 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią + 1 łyżka zwykłego cukru (można zamienić na 2 łyżki zwykłego cukru) - 60 g cukru pudru - do nadziania: jagody z syropu, twarda marmolada lub dżem (uwaga może wyciec) - cukier puder do oprószenia bułeczek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe 12 części (ja dziś zrobiłam mniejsze bułeczki i podzieliłam ciasto na 14 części). Moje bułeczki dziś z waniliowym akcentem (ach jak pachną), ale śmiało możecie pominąć dodatek cukru waniliowego i dodać 2 łyżki zwykłego. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy przykryte ściereczką na czas rozgrzania piekarnika. Na stronie kawwa.pl możecie nabyć aż 1 kg napoju w promocyjnej cenie. Słodkie bułeczki z nadzieniem podałam dziś w towarzystwie pysznego napoju czekoladowego – Czekolada Le Royal Choco Red. Takie domowe słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem sprawdzą się na każdą okazję. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Do miseczki dodajemy ciepłe mleko, wkruszamy świeże drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. W przypadku suchych drożdży nie robimy rozczyny tylko wszystko dodajemy do jednej miski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/slodkie-buleczki-z-nadzieniem/