Mocne punkty urządzenia: prosta obsługa pozwalająca z łatwością przygotować ulubione potrawy łatwy sposób na wzbogacenie domowego menu zachowanie wartości odżywczych i smakowych, które zwykle tracone są podczas tradycyjnego gotowania i smażenia dokładna kontrola temperatur dzięki dwóm termometrom brak konieczności dolewania wody dzięki zastosowaniu kołnierza płaszcz wodny pozwala unikać przeparzenia dolnej części wędliny, z racji na brak bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Tak więc dziś, oprócz przepisu na szynkę z indyka z majerankiem, we wpisie znajdźcie także najważniejsze informacje o szynkowarze właśnie i o tym jak działa i jak przydatną funkcję pełni w naszym kuchennym gospodarstwie. Szynkowar z płaszczem wodnym Browin Szynkowar z garnkiem do parzenia w płaszczu wodnym, to idealny produkt do przyrządzania mięs oraz potraw wegetariańskich bez konieczności stosowania dodatkowego garnka. W skład zestawu wchodzi: garnek 4 L -dedykowany do wszystkich rodzajów kuchenek kołnierz szynkowar o pojemności 1,5 kg woreczki na wkład (10 szt.) dwa termometry - jeden do kontroli temperatury mięsa w szynkowarze, drugi do pomiaru temperatury wody. Potem wkładamy urządzenie do garnka z kołnierzem wypłonionego do wskazanej wysokości wodą i parzymy w odpowiedniej temperaturze do danego rodzaju mięsa. Więcej informacji na temat tego urządzenia znajdziecie pod tym linkiem 👉zestaw z płaszczem wodnym, natomiast o pozostałych szynkowarach i i akcesoriach tutaj 👉 Browin sklep. Tym razem miałam okazję użyć modelu z płaszczem wodnym i zakochałam się w nim od tak zwanego pierwszego wejrzenia. Po tym czasie szynkowar wkładamy do garnka z kołnierzem i zalewamy go wodą do wysokości wskazanej wewnątrz garnka. Po tym czasie szynkowar studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 18 godzin, aby szynka dobrze stężała i się nie kruszyła. Szynka z indyka z majerankiem Co to jest szynkowar? Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy się. Jest na tyle proste, ze poradzi sobie z nim każdy, nawet ten mniej doświadczony domorosły kucharz. Szynkowar to urządzenie w którym możemy przygotować w domowych warunkach wędliny. Dzięki niemu uzyskamy wędliny zrobione z dobrej jakości mięsa, bez zbędnych wypełniaczy, ulepszaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków. Szynka z indyka z majerankiem 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu Wykonanie: Do wody dodajemy peklosól, cukier, i żelatynę. Następnie mięso wkładamy do miski malaksera, wlewamy wodę z przyprawami i mieszamy przy pomocy haka.