Wuzetka

Patrycja
Ciasta
27.11.2020 22:03
Wuzetka

czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, śmietanka 36 % 100 ml, Rozetki z bitej śmietanki: mleko 200 ml, Śnieżka w proszku 1 szt, Do nasączenia: kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki Składniki blaszka 23/33: biszkopt : jajka 8 szt, cukier 200 g, kakao 30 g, mąka pszenna 195g, Krem: śmietanka 36% 1 litr, cukier puder 7 łyżek, żelatyna 4 łyżeczki, polewa: , Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier a następnie dodać po jednym żółtku. Następnie rozpuścić na parze żelatynę, odstawić do ostygnięcia i dodać do kremu, miksując na małych obrotach. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową. Śmietankę podgrzać (nie gotować) połączyć z połamaną w kostkę czekoladą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia i odstawić na 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/10/wuzetka.html