Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Agnieszka
Zupy
27.11.2020 10:33
Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Składniki: - Kawałek chorizo lub kiełbasy 10-15 cm - 1 marchewka - 2 ziemniaki - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 puszki białej fasoli 2×400 ml) - 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml) - 1/2 szklanki wina (opcjonalnie) - 1 łyżka mielonej papryki - Siekana natka pietruszki - 2 łyżki oleju - Sól - Pieprz Przygotowanie: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fasolka po bretońsku to pyszna, zawiesista zupa, z którą problem polega na tym, że jest dość uciążliwa w przygotowaniu. Fasolka po bretońsku jest jednym z fundamentów polskiej kuchni i, choć oczywiście takie danie we Francji nie istnieje (podobnie jak ryba po grecku w. Grecji) to nie ma to żadnego znaczenia. Z fasolką po bretońsku jest tak, że we wtorek na obiad były kluski śląskie zapiekane w sosie pomidorowym. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wyłóż na niego ziemniaki, marchew i cebulę Smaż mieszając 5 minut. Połowa poszła do klusek, reszta trafiła do lodówki, a potem została wykorzystana w przepisie na fasolkę po bretońsku. My idziemy drogą na skróty i nasza fasolka po bretońsku powstaje z gotowych produktów: puszkowanej fasoli. Na blogu znajdziesz więcej przykładów takiego krosowego gotowania, np. wpis Jak zrobić 5 obiadów z tych samych składników. Dzień wcześniej, na noc, trzeba trzeba namoczyć fasolę, a potem ugotować – na co trzeba trochę czasu. Jeśli nie masz czasu na zrobienie sosu, dodaj do fasolki zmiksowane pomidory z puszki, chwilę pogotuj i zupa będzie gotowa. Fasolka po bretońsku jest daniem pysznym, sycącym, idealnym na chłody. Możesz wreszcie przyspieszyć cały proces i, zamiast sosu pomidorowego, dodać do fasolki i pozostałych warzyw 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i rozrzedzić potem wodą lub bulionem. Fasolka po bretońsku zrobiona na skróty, mocno pomidorowa, pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Sposobem na to jest gotowanie różnych dań z tych samych składników. Można ją zrobić szybciej, jeśli ze składników usuniesz ziemniaki i marchew, które potrzebują kilka minut na ugotowanie. Oczywiście fasola jaś suszony jest lepszy, ale fasola w konserwie daje radę, no i umożliwia szybkie przygotowanie zupy. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie plasterki. Nasza fasolka po bretońsku, jak napisaliśmy we wstępie jest mocno pomidorowa. Fasolka po bretońsku doskonale smakuje z ciemnym, żytnim pieczywem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/fasolka-po-bretonsku/