Spróbujcie koniecznie innych, niecodziennych przepisów z pęczakiem: Burgery z pęczaku i indyka Burgery z boczniaków, fasoli i pęczaku Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Frittata z pęczaku z salami i serem haloumi Flaczki z boczniaków z pęczakowymi pulpetami Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień Składniki: 3 szklanki ugotowanego pęczaku (1 szklanka suchego) 6 małych lub 4 średniej wielkości ziemniaki, najlepiej mączyste 3 łyżki mąki ziemniaczanej plus mąka uniwersalna do podsypania blatu 200 g mielonego indyka 1 szalotka lub mała cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pęczak przepłucz pod zimną wodą. Jak zrobić pyzy z kaszy jęczmiennej Pyzy z kaszy jęczmiennej czyli z pęczaku robi się w dość podobny sposób jak klasyczne pyzy. Ze względu na kleistość tworzywa warto mieć pod ręką pojemnik z mąką, żeby opruszać blat, żeby pyzy z kaszy łatwiej się formowały. Pyzy z kaszy można zrobić tylko z pęczaku, bez ziemniaków, bo po zmiksowaniu zmienia się ona w plastyczną, choć klejąca się do rąk masę. Robi się je tak samo, jak pyzy klasyczne: z gotowanych i surowych składników, czyli z pęczaku i tartych ziemniaków. Pyzy z kaszy, tak jak w klasycznej wersji, zrobiliśmy z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Podsyp blat mąką, wilgotnymi dłońmi na nabierz porcję masy pęczakowo-ziemniaczanej, przełóż na mąkę i rozpłaszcz na okrągły placek. Surowe są ziemniaki, starte na tarce o małych oczkach – jak na placki ziemniaczane. Krok 3 Obierz ziemniak, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. My zrobiliśmy je zresztą w taki sposób jak pyzy tradycyjne czyli z gotowanych i surowych składników. Podawaj pyzy z sałatą polaną dresingiem z cytryny i oliwy. Zalej 3 szklankami wody, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut lub do momentu aż kasza będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie, rozgrzej na patelni łyżkę olej, posiekaj szalotkę i wrzuć na tłuszcz. Podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, mieszając i rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki.