Jeśli nie lubisz sera lazur, możesz zamiast niego użyć około 30-40 g parmezanu. 400-500 g makaronu penne 350 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku (lub do smaku) kilka suszonych pomidorów 100 g sera Lazur błękitny 1/2 szkl. 😉 idąc tym tokiem myślenia, przygotowałam makaron ze świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Gdy się zeszkli dodajemy umyty i osuszony szpinak (ja dodaję go na patelnię stopniowo) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Wiem, że bardzo Wam smakuje makaron ze szpinakiem, który kiedyś prezentowałam na blogu (tutaj przepis – KLIK). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła lub oleju, dodajemy cebulę. Dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser Lazur. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z przygotowanym szpinakiem.