Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Milena
Sałatki
25.11.2020 13:03
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Składniki na śródziemnomorską sałatkę z fetą i oliwkami (na dwa duże talerze): pół główki sałaty lodowej 250 g pomidorków koktajlowych około 150 g oliwek zielonych niewielka czerwona cebula 200 g sera feta niewielka czerwona papryka około 60 ml oliwy z oliwek sól, pieprz, po szczypcie suszonych: oregano, mięta, natka pietruszki, bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn (jeśli akurat nie macie któregoś zioła, można pominąć) sos balsamiczny do skropienia półbagietka lub paluszki grissini do podania Przygotowanie Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Jest świetną przystawką na imprezie, sprawdzi się też jako obiad w upalne dni, nawet dla osób będących na diecie odchudzającej. Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw sałatę, na niej cebulę, paprykę, pomidory, oliwki i ser feta. Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Sos balsamiczny można kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie przygotować mieszając ze sobą: łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, warto się nią inspirować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/11/srodziemnomorska-salatka-z-feta-i-oliwkami/