To najzdrowszy napój na świecie! Poznaj przepis na kombuche

To najzdrowszy napój na świecie! Poznaj przepis na kombuche

Kombucha to musujący, słodko-kwaśny napój , przygotowywany dzięki obecności grzyba herbacianego. Poznaj właściwości kombuchy i dowiedz się, dlaczego jest nazywana najzdrowszym napojem na świecie. Wypróbuj przepis na przygotowanie tego niezwykłego napoju!

Zdjęcie To najzdrowszy napój na świecie! Poznaj przepis na kombuche #1

Co to jest kombucha?

Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, to zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów, głównie bakterii i drożdży. Ma on wygląd białego lub jasnopomarańczowego, galaretowatego kożuszka. Na jego bazie przygotowuje się musujący, słodko-kwaśny napój.

Z czego składa się napój kombucha?

Napój kombucha jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się zaledwie z trzech składników: herbaty, cukru i grzybka herbacianego. W wyniku procesu fermentacji zawiera wiele kwasów organicznych (octowy, glukonowy, glukuronowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy), mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C oraz aminokwasy, białka i składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo).

Zdjęcie To najzdrowszy napój na świecie! Poznaj przepis na kombuche #2

Jakie właściwości ma kombucha?

Kombucha uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Jej zwolennicy traktują ją jako eliksir na wszystkie dolegliwości. Nie wszystko to jest potwierdzone naukowo. Jednak jest pewne, że kombucha ma silne właściwości detoksujące i odtruwające. Pozytywnie wpływa na florę jelitową i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Wzmacnia odporność, niweluje zmęczenie. Obniża cholesterol, zmniejsza nadciśnienie tętnicze, wspiera pracę nerek, wątroby i pęcherza. Działa antyoksydacyjnie i podnosi poziom energii.

Zdjęcie To najzdrowszy napój na świecie! Poznaj przepis na kombuche #3

Poznaj przepis na napój kombucha

Składniki:

  • Czarna herbata
  • Cukier
  • Grzybek herbaciany

Przygotowanie:

Jeśli przygotowujesz kombuche po raz pierwszy, musisz zaopatrzyć się w grzyba herbacianego. Kupisz go w sklepie internetowym za około 15- 20 złotych. Aby przygotować napój kombucha, najpierw zaparz herbatę. Napój musi być intensywny: jedną torebkę herbaty zalej litrem wody. Następnie dodaj 1/3 szklanki białego cukru i wystudź napój do temperatury poniżej 25 C. Jeśli będzie cieplejszy to zniszczy właściwości grzyba. Następnie dodaj grzybka do napoju.

Pamiętaj, że kombuchę należy przygotować w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej. Po 8 dniach fermentacji powstanie musujący, słodko-kwaśny napój, który jest gotowy do picia!

Zdjęcie To najzdrowszy napój na świecie! Poznaj przepis na kombuche #4

Skutki niepożądane

Uwaga, picie napoju z kombuchy w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. U osób, które każdego dnia piły więcej niż 120 ml napoju z kombuchy, pojawiły się nudności, wymioty, bóle głowy, reakcje alergiczne, a nawet uszkodzenia wątroby. Lekarze odradzają picie napoju z kombuchy w nadmiernych ilościach, przez dłuższy czas.

Patrycja