Rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie - składniki: - 3 szklanki mąki pszennej tortowej - 40 g drożdży - 3/4 szklanki cukru - 250 ml kwaśnej śmietany 18% - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 50 g roztopionego i ostudzonego masła - 1 jajko do posmarowania rogalików - dodatkowo: Nutella, możesz równiez użyć innego nadzienia, np. marmoladę czy powidła - Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejesce na około 45 minut, by ciasto wyrosło. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Puszyste, pięknie wyrastające rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie z Nutellą.