polecam na święta i nie tylko.... SKŁADNIKI: na masę serową : - 1 kg sera na sernik - 5 jajek - 1 op. budyniu śmietankowego - 100 g miękkiego masła - 1 szkl cukru pudru - kilka kropli aromatu pomarańczowego - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej na masę makową: - puszka gotowej masy makowej - (900 g ) - 2 jajka na lukier : - 5 łyżek cukru pudru - sok z połowy pomarańczy - łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej Przygotowanie: Blaszkę (25x35 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i łyżką na przemian nakładamy masy, jak szachowicę, jak pokryjemy tak całą powierzchnię blaszki to nakładamy drugą warstwę na wierzch tam gdzie był ser to dajemy mak a tam gdzie był mak to dajemy ser, Wierzch odrobinę wygładzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra - dół) i pieczemy przez 1 godzinę. Zobaczcie krótki film jak zrobić takie ciasto krok po kroku 👇👇👇 W misce robota ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem ,następnie dodajemy po łyżce ser, dalej ucierając. Ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Jak dodamy cały ser, to dodajemy po jednym 5 żółtek, następnie dodajemy budyń w proszku, skórkę pomarańczową i aromat, miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia się składników. Jak by zaczęło się za mocno zaczęło przyrumieniać możecie pod koniec pieczenia położyć na wierzch papier do pieczenia.