Do nasączenia: 1/2 szkl. osłodzonej herbaty 2-3 łyżki likieru amaretto Masa budyniowa: 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 100 g ciasteczek amaretti 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady deserowej 1/2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek zimnego mleka około 50-70 g płatków migdałowych Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti pojawiło się już kiedyś na blogu, w postaci tortu (zobacz przepis na tort Amaretti – KLIK) Tak więc podobny wpis (z subtelnymi zmianami) pojawia się w kategorii ciasta/ciasta z kremem;) Jest to nieskomplikowane i smaczne ciasto, które sprawdzi się podczas różnych rodzinnych uroczystości. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 2-3 łyżki mielonych ciasteczek amaretti (ok. 30 g) Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z mielonymi migdałami i pokruszonymi na piach ciasteczkami amaretti. 4 jajka 4 łyżki cukru 1/2 op. cukru wanilinowego (2 łyżeczki) 1/2 szkl. Na jednym z nich rozprowadzamy całą masę budyniową. Pomyślałam jednak, że szukając tortu można przeoczyć ciasto, a szukając ciasta można przeoczyć tort. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mielone ciasteczka amaretti. Blaty migdałowe nasączamy przygotowanym naparem z herbaty i likieru migdałowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut. Przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Ciasto migdałowe: pieczemy dwa takie ciasta, każde osobno.