Mielone z grzankami i parmezanem

Ewa
Obiad
12.03.2019 8:19
Mielone z grzankami i parmezanem

Gdybym wiedziała to formując je, nie upychałabym ich tak do środka, tylko pozwoliła pozostać przy brzegach;) te zdecydowanie najbardziej mi smakowały (trochę jak wypieczone skwarki – nie wiem dlaczego, ale takie właśnie skojarzenie przyszło mi do głowy). 600-700 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki tartego parmezanu 3-4 kroki chleba tostowego 1 małe jajko 1 cebula 2 łyżki masła bułka tarta olej sól, pieprz Z chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę. Była to też okazja do wykorzystania resztek parmezanu jaki zalegał w lodówce, a którego finalnie i tak okazało się za mało;) Mielone smakowały jak zwykłe mielone bez dodatków (może to ta za mała ilość sera?). Grzanki, które były w środku mięsnej masy, moim zdaniem trochę się w niej straciły i lekko namoknęły, za to te przy krawędziach przyjemnie chrupały i nadały mielonym przyjemnego smaku i faktury. Udostępnij Zapisz Ostatnio postanowiłam wypróbować, wypatrzony w jednym z czasopism kulinarnych, przepis na kotlety mielone z dodatkiem grzanek oraz parmezanu. Otaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Szczerze mówiąc zdecydowałam się na niego, bo nie miałam w domu innych składników, a chciałam spróbować czegoś innego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/03/12/mielone-z-grzankami-i-parmezanem/