świeżego soku z buraków - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego w pudrze (zmielonego w młynku do kawy) - 1 czubata łyżka żelatyny - 2 łyżki zimnej wody - 300 g. serka mascarpone - skórka otarta z połówki limonki Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. czubata łyżka ciemnego kakao - 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 100 g. gorzkiej czekolady - 100 g. mlecznej czekolady - 1 mniejszy burak - 1 Od razu udekoruj tort startą mleczną czekoladą lub/i rurkami z czekolady (rozpuść czekoladę, gorącą rozsmaruj na metalowej blaszce, zaczekaj aż zastygnie i zeskrobuj ostrym nożem czekoladę tworząc rurki). Do nasączenia - 1/2 szkl soku z pomarańczy Dolny blat ciasta nasącz około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Zdejmij śmietankę z ognia i dodaj do niej połamaną na kostki gorzką czekoladę, odstaw na 2 minuty. śmietanki 36% - 1 op. śmietan-fixu (9 g.) - 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połam na kostki w włóż do małego rondelka. Zimne wyjmij z formy i przekrój na 4 blaty (ostatni będzie wypukły, gdyż ciasto urośnie z górką). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z limonki. Krem czekoladowy - 100 g. gorzkiej czekolady - 200 g. serka mascarpone - 150 g. Odstaw na minutę a następnie mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści w soku. Dodawaj po łyżeczce całkiem zimnej czekolady i za każdym razem miksuj bardzo krótko, tylko do połączenia z czekoladą. Postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą do konsystencji płynnej (nie doprowadzaj do zagotowania). Do masy jajecznej dodaj papkę z buraka, połowę przesianej mąki i łyżeczkę ostudzonej czekolady. Po tym czasie mieszaj, aż śmietanka dobrze się wymiesza z czekoladą. Podgrzewaj na malutkim ogniu, aż czekolada będzie płynna (nie doprowadzaj do zagotowania). Sok z buraków podgrzej, aby był mocno ciepły (nie doprowadź do zagotowania!). Do mocno schłodzonej śmietanki wsyp cukier puder i śmietan-fix, miksuj około 3 minut, aż śmietana będzie sztywna. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Jajka wbij do wysokiej miski, dosyp cukier i miksuj mikserem na wysokich obrotach przez 5-6 minut. Obie czekolady połam na kosteczki i umieść w rondelku.