Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy

Agnieszka
Obiad
18.11.2020 11:35
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy

Składniki: - 200 g mielonego kurczaka - 1 szklanka ugotowanego pęczaku - ½ małej cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka tartego imbiru - ½ szklanki ryżu - 1 łyżeczka masła lub oliwy - Siekana natka pietruszki lub szczypiorek - Sól Glazura - 4 łyżki miodu - 4 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny) - 2 starte ząbki czosnku - 1 łyżeczka tartego imbiru - Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze, bo warto do takiej mieszanki przekonywać ludzi: bo kasza jest zdrowa, bo danie jest bardziej sycące, bo mniej w nim mięsa i last but not least – dzięki kaszy nie trzeba do masy mięsnej dodawać ani jajek, ani bułki tartej, gdyż stanowi ona doskonałe spoiwo kotletów, kasz i burgerów. Takie właśnie są glazurowane pulpety z kurczaka: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Jeśli napisana z pasją wyliczanka cię nie przekonuje, zrób glazurowane pulpety z kurczaka w tradycyjny sposób: dodaj do mięsa kilka łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety z kurczaka to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Pulpety z kurczaka w glazurze są delikatnie słodkie, trochę klejące, pyszne i aromatyczne oraz lekko pikantne za sprawą imbiru. Zobacz wpis 5 obiadów za 10 zł każdy, gdzie jest też przepis na glazurowane pulpety z kurczaka. Glazurowane pulpety z kurczaka zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Zmiksuj – nie musisz na zupełnie gładką masę, mogą w niej zostać kawałki ziarenek. Krok 5 Wyciągnij pulpeciki z piekarnika i ostrożnie przełóż do rondelka z glazurą. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj na małym ogniu, tak żeby sos parował i ładnie się redukował. Krok 2 W międzyczasie Przełóż ugotowaną kaszę i posiekaną z grubsza cebule do miksera. Sprawdź jak wykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą. Dość łatwe Liczba porcji: 2 duże Pulpet, jak się okazuje, nie jedno ma imię.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/glazurowane-pulpety-z-kurczaka-i-kaszy-z-ryzem/