Składniki na sos i dodatki: 2 łyżki jasnej pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek wyciśniętego czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka kuminu 1/4 szklanki wody (lub więcej) świeża kolendra pestki granatu Przygotowanie: Kalafiora obdzieramy z liści i odkrajamy delikatnie twardą podstawę. Składniki: na kalafior 1 średni kalafior 3- 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki ostrej papryki wędzonej pimenton 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka mielonego kuminu sól, pieprz Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęcam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Chrupiący z zewnatrz, kremowy w środku, podany z tahini, granatem i kolendra rozgrzewa ciało i zmysły i uzależnia. Mieszamy łyżką tahinę z sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą, dolewając tyle wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję sosu. W podobnym klimacie możecie przygotowac obłędne frytki z batatów z tahiną! Gotowy kalafior polewamy sosem, dekorujemy granatem i kolendrą. Wskazówki: Do sosu zamiast wody możecie dodać jogurtu, wtedy uzyskacie bardziej delikatny w smaku sos.