Pieczona pierś z indyka na kanapki

cytrynowa babeczka
Śniadania
13.11.2020 7:29
Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kanapki przepis

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/pieczona-piers-z-indyka-na-kanapki/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Aromatyczna pieczona pierś z indyka na kanapki

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280kcal
  • Białko: 30g
  • Tłuszcze: 7g
  • Węglowodany: 20g

Składniki

  • 1 duża pierś z indyka (ok. 1kg)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka kromek chleba razowego
  • Dodatki do kanapek: sałata, pomidor, ogórek itp.

Przepis

Ten przepis na pieczoną pierś z indyka na kanapki to idealne rozwiązanie na szybki i zdrowy obiad czy kolację. Aromatyczne przyprawy dodają smaku mięsu, a pieczenie sprawia, że jest ono soczyste i delikatne. Pyszne plastry indyka świetnie sprawdzą się na chrupiących kromkach chleba razowego z dodatkiem sałaty, pomidora czy ogórka. Poza tym, jest to propozycja niskokaloryczna i bogata w białko, co będzie na pewno docenione przez osoby dbające o linię, sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, co jest dodatkowym atutem. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

  • Piersi z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy go przez około minutę.
  • Dodajemy pierś z indyka i smażymy z obu stron, aż stanie się złocista (około 2-3 minuty z każdej strony).
  • Przekładamy indyka do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez okroło 60 minut, aż pierś będzie dobrze upieczona.
  • Po upieczeniu piersi z indyka, pozostawiamy ją do ostygnięcia, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
  • Wykładamy plastry indyka na kromki chleba, dodajemy ulubione dodatki, przykrywamy drugą kromką chleba i gotowe są nasze kanapki.