Pieczona pierś z indyka na kanapki przepis
🍴 Aromatyczna pieczona pierś z indyka na kanapki
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280kcal
- Białko: 30g
- Tłuszcze: 7g
- Węglowodany: 20g
Składniki
- 1 duża pierś z indyka (ok. 1kg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka kromek chleba razowego
- Dodatki do kanapek: sałata, pomidor, ogórek itp.
Przepis
Ten przepis na pieczoną pierś z indyka na kanapki to idealne rozwiązanie na szybki i zdrowy obiad czy kolację. Aromatyczne przyprawy dodają smaku mięsu, a pieczenie sprawia, że jest ono soczyste i delikatne. Pyszne plastry indyka świetnie sprawdzą się na chrupiących kromkach chleba razowego z dodatkiem sałaty, pomidora czy ogórka. Poza tym, jest to propozycja niskokaloryczna i bogata w białko, co będzie na pewno docenione przez osoby dbające o linię, sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, co jest dodatkowym atutem. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
- Piersi z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy go przez około minutę.
- Dodajemy pierś z indyka i smażymy z obu stron, aż stanie się złocista (około 2-3 minuty z każdej strony).
- Przekładamy indyka do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez okroło 60 minut, aż pierś będzie dobrze upieczona.
- Po upieczeniu piersi z indyka, pozostawiamy ją do ostygnięcia, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
- Wykładamy plastry indyka na kromki chleba, dodajemy ulubione dodatki, przykrywamy drugą kromką chleba i gotowe są nasze kanapki.